Meest gestelde vragen over warmteterugwinning

Meest gestelde vragen over warmteterugwinning

Meest gestelde vragen over warmteterugwinning

Voor mensen van wie hun woning voorzien is van een zogenaamd balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) én voor geïnteresseerde in dit specifieke onderwerp warmteterugwinning hebben wij de antwoorden op de meest gestelde vragen die wij krijgen over dit onderwerp voor u op een rijtje gezet.

1.         Welke invloed heeft WTW op de gezondheid?
Als het systeem goed geïnstalleerd en ingeregeld is en u de unit goed laat onderhouden en goed gebruikt, draagt de WTW-unit bij aan een gezond binnenmilieu in uw woning. Zonder goede ventilatie wordt het vochtig en muf in huis. Dat is het ideale klimaat voor huisstofmijt en schimmels. Onzichtbaar voor het blote oog richten ze langzaam maar zeker grote – zichtbare- schade aan zoals vochtplekken in muren en plafonds. Maar nog belangrijker is de schade aan uw gezondheid: hoofdpijn, allergieën en astmatische klachten kunnen snel toenemen door een slechte ventilatie.

2.         Wat doet een WTW-unit?
Een warmteterugwin unit (afgekort WTW) is een apparaat dat zorgt voor balansventilatie met warmteterugwinning. Balansventilatie wil zeggen dat er evenveel lucht wordt afgevoerd als wordt toegevoerd. Dat zorgt voor een goed comfort en een gezond binnenmilieu. Welke temperatuur het buiten ook is. U hoeft voor goede ventilatie het raam dus niet meer open te doen, maar dat mag wel.

Warmteterugwinning betekent dat de warmte uit de lucht die afgevoerd wordt, voor 95 procent gebruikt wordt om de toevoerlucht op te warmen. Dat betekent een aanzienlijke energiebesparing. Luchtjes e.d. krijgen geen kans, omdat de luchtstromen apart door de warmtewisselaar stromen. Die zorgt voor de overdracht van de warmte van de afgevoerde lucht aan de toegevoerde lucht. Ventilatie met warmteterugwinning is zeer comfortabel, tocht krijgt namelijk geen kans. De lucht die toegevoerd wordt, is immers al voorverwarmd en heeft bijna dezelfde temperatuur als de lucht in de woning.

3.         Waarom worden WTW-units toegepast?
De warmteterugwin units zijn ontworpen om warmte uit de ventilatielucht (retour) over te dragen aan de toegevoerde buitenlucht (toevoer). De uitgangspunten zijn erop gericht om met een zo laag mogelijke hoeveelheid elektrische energie een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. Dit komt tot uiting in de toepassing van een warmtewisselaar met een thermisch rendement van 95% en energiezuinige gelijkstroommotoren.

Een WTW-ventilatiesysteem zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, tegen een minimaal energieverbruik en houdt de afgevoerde en toegevoerde lucht in balans. Hoe meer je isoleert, hoe meer je moet gaan ventileren.

4.         Mogen de ramen in een huis met WTW open?
Ja, dat mag wel, maar dat hoeft niet. De WTW zorgt voor continue ventilatie. In de zomer kan het aangenaam zijn om extra te ventileren en kunt u uw ramen open zetten. Wanneer u in de winter uw ramen open zet, kost dit wel extra energie en gaat de werking van de WTW verloren.

5.         Hoe zit het met het reinigen en het vervangen van de filters in de WTW?
Het is raadzaam uw filters uit uw balansventilatiesysteem elk half jaar te vervangen en tussendoor te reinigen. Mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën wordt aangeraden de filters vaker te reinigen en te vervangen. U kunt daarbij denken aan 1x per twee maanden bij matige klachten. Bij sterkte klachten kunt u het beste uw filters elke maand reinigen en 1x per twee maanden vervangen. Bij een nieuw huis is het goed om de filters de eerste tijd regelmatig te reinigen of te verwisselen omdat de filters door het bouwstof eerder vervuilen. Filters zijn verkrijgbaar via uw installateur, handyman of www.wtw-filters.nl.

6.         Wat kan er gedaan worden tegen het geluid?
Geluid is erg afhankelijk van de plaatst waar de WTW geïnstalleerd is. Wanneer de WTW in een opstelruimte staat, geeft dat minder geluid als wanneer hij bijvoorbeeld boven een trapgat hangt. Indien mogelijk kunt u zelf de plaatst waar uw unit staat aftimmeren of dit laten doen. Uw installateur kan zien of er een geluiddemper is geplaatst. Als dat niet zo is, kan hij deze vrij eenvoudig nog installeren. Geluid kan ook bij de ventielen (de ronde kokers in de plafonds) vandaan komen. Uw installateur kan dan kijken of het systeem wel goed ingeregeld is. Een andere oorzaak van geluid kan zijn dat de filters zijn vervuild. Het schoonhouden van de filters voorkomt geluidsoverlast. Wanneer u nog steeds last heeft van geluid, kunt u contact opnemen met uw installateur.

7.         Wanneer moet ik in welke stand ventileren?
Als er een WTW in uw huis is geïnstalleerd dan vind u vaak in de keuken een drie standenschakelaar, hiermee regelt u de hoeveelheid ventilatie in uw woning.

De drie standen te kiezen zijn als volgt:
Stand 1: Laag  >         Gedurende de nacht en bij afwezigheid
Stand 2: Midden  >     Overdag bij aanwezigheid van één of meerdere personen (geen koken of douchen)
Stand 3: Hoog  >        Deze stand wordt gebruikt tijdens het koken, douchen of baden, zodat vocht en kookluchtjes zo optimaal mogelijk afgevoerd worden.

T
ip: laat de ventilatoren na het koken, douchen en baden nog 15 tot 30 minuten op de hoogste stand staan, zodat alle waterdamp afgevoerd is. Dat is beter voor uw comfort en uw gezondheid. Zet het ventilatiesysteem nooit uit!

8.         Kan ik een wasemkap aansluiten op het ventilatiesysteem?
Op een ventilatiesysteem kan geen normale wasemkap aangesloten worden. Motorloze wasemkappen kunnen wel op het ventilatiesysteem aangesloten worden.

Voor meer informatie en vragen kunt u altijd contact met ons opnemen!
Download hier de bovenstaande tekst als PDF-bestandje!