BIM bij Barendrecht-Elektra b.v.!

BIM bij Barendrecht-Elektra b.v.!

Sinds een jaar is Barendrecht-Elektra b.v. in staat projecten volgens de BIM methodiek te ontwerpen. BIM staat voor Bouw Informatie Model en is een intelligente werkmethode voor de bouw.
Op 14 maart 2013 heeft financieel directeur Ab Barendrecht van Barendrecht-Elektra b.v. een interview gehad over BIM, door UNETO-VNI. Dit intervieuw is inmiddels gepubliceerd in Nieuwsbrief 01-2013 van UNETO-VNI voor Groep Midden en is zeker de moeite waard om te lezen!

Door op de onderstaande afbeelding te klikken kunt u het gepubliceerde stuk inzien. Wanneer u doorscrolt naar beneden vindt u het uitgeschreven interview met Ab Barendrecht, afgenomen door mevrouw D. Ryckebosch.

 

Nieuwsbrief 01-2013 Groep Midden, UNETO-VNI, d.d. 1 april 2013.

Barendrecht-Elektra over BIM

“Kom maar op met die projecten, we zijn er klaar voor!”

Barendrecht-Elektra b.v. uit Hellevoetsluis heeft vier werkplekken ingericht en vier tekenaars opgeleid om met BIM te werken. “We verwachten dat we als erkend BIM-installateur extra werk gaan binnenhalen omdat we een betere ketenpartner worden”, zegt directeur Ab Barendrecht van Barendrecht-Elektra.

“We zijn in veel opzichten een vrij traditioneel bedrijf, maar op het gebied van BIM lopen we wellicht voor op onze collega’s uit de branche”, zegt Barendrecht. Zijn bedrijf is actief in de woningbouw en werkt steeds meer in bouwteamverband samen met o.a. aannemers, loodgieters en cv-installateurs. “De markt is op zoek naar manieren om betere woningen te bouwen, doorlooptijden te verkorten en faalkosten te reduceren. Daarom denken wij al in een vroeg stadium mee over de schetsen en stemmen tekeningen af op die van de andere partijen, om fouten te voorkomen. Aannemers – zoals Ballast Nedam en Dura Vermeer - vragen ons steeds vaker of we met BIM kunnen werken. Samenwerken via een online platform heeft de toekomst.”

Investering
Daarom heeft Barendrecht-Elektra twee jaar geleden twee werkplekken uitgerust met BIM-software en nieuwe computers. Twee tekenaars hebben een cursus gevolgd bij de softwareleverancier, want driedimensionaal modelleren is een nieuwe tak van sport. Onlangs zijn er nog eens twee BIM-werkplekken bijgekomen en hebben nog twee tekenaars de cursus gevolgd. Barendrecht: “Dit alles was een forse investering. Om een idee te geven: twee computers waarop BIM kan draaien, twee softwarelicenties en onderhoudscontracten en twee medewerkers die acht dagen op BIM-cursus gaan, kosten ongeveer € 29.000,-. Ik heb geen terugverdientijden berekend. Wel verwacht ik dat we als erkend BIM-installateur extra werk gaan binnenhalen omdat we een betere ketenpartner worden.”

Klaar voor de toekomst
Intussen staat BIM nog in de kinderschoenen. BIM is nog geen standaard werkwijze in projecten en veel andere bouwpartijen kunnen nog niet met BIM werken. Ook zijn de 3D-objectenbibliotheken nog niet compleet; daar moeten volgens Barendrecht de fabrikanten voor zorgen. “Onze tekenaars werken vaak parallel in Autocad en BIM. Dan wordt het wooncomplex gemodelleerd in Autocad en een deel ervan ook in BIM, zodat je goed kunt controleren of leidingen elkaar in de weg zitten. En recent zijn we gestart met de voorbereidingen voor een gecompliceerd, duurzaam woningbouwproject, waarvan delen in BIM worden gemodelleerd. We zorgen dus dat we bijblijven met BIM, zodat we klaar zijn voor de projecten van de toekomst. Kom maar op met die projecten!”