Rookmelders zijn onmisbaar

Rookmelders zijn onmisbaar

Dat rookmelders momenteel erg veel aandacht krijgen in de media is iedereen wel bekend. Het belang van rookmelders wordt vaak onderschat. Per dag breken er gemiddeld zo’n 20 woningbranden uit! Binnen 5 minuten kan zo’n beginnende brand uitgroeien tot een uitslaande brand. Vooral tijdens de slaap is dit erg gevaarlijk. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders signaleren zeer snel een beginnende brand. Dat geeft u, ook als u ligt te slapen, voldoende tijd om uzelf en eventuele gezinsleden in veiligheid te brengen. Rookmelders zijn dus écht van levensbelang.

Barendrecht-Elektra b.v. is een NCP-erkend brandmeldinstallatiebedrijf en dus ook actief met rookmelders. Hieronder willen wij voor u eens stil staan bij deze soms levensreddende producten.

Wat is een rookmelder?
Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen of de hitte van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal. Rookmelders kunnen ook in verbinding staan met een meldcentrale waardoor beveiliging of brandweer automatisch wordt gewaarschuwd. Bij sommige rookmelders is het mogelijk deze aan elkaar te koppelen zodat alle rookmelders een alarmsignaal afgeven als één van de rookmelders een brand detecteert.

Waarom rookmelders?
Onderzoek toont aan dat bewoners in geval van brand meer kans hebben om aan de rook en het vuur te ontsnappen indien er rookmelders geïnstalleerd zijn. De rookmelder waarschuwt u, bijvoorbeeld als u slaapt, dat er rookontwikkeling is. Des te sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd en kans u heeft om uw woning veilig te verlaten. Rookmelders redden jaarlijks honderden levens!  

Hoe werken rookmelders?
Rookmelders zijn grofweg in 2 types op te delen: de optische en thermische rookmelder. Een optische rookmelder reageert op rookontwikkeling en de thermische rookmelder reageert op een hoge temperatuur of een snelle stijging van de temperatuur. Een multisensor rookmelder is een combinatie van optisch en thermisch melder in één detector. De elementen werken afhankelijk. Wanneer er een temperatuur stijging wordt gedetecteerd, zal het optische element gevoeliger worden. Ionisatiemelders zijn tegenwoordig niet meer verkrijgbaar. Deze melders hebben een kleine radioactieve bron. Aan het gebruik van radioactieve stoffen zijn risico’s verbonden voor milieu en gezondheid. Daarom mogen deze melders na 31 december 2005 niet meer verkocht worden. De melders zijn te herkennen aan een waarschuwingsteken op of in de melder. Het kan voorkomen dat deze melders nog wel te vinden zijn, ionisatierookmelders voor die tijd zijn aangeschaft mogen namelijk nog wel gebruikt blijven worden.  Deze melders moeten bij vervanging wel apart worden ingezameld en verwerkt

Stroomvoorziening van een rookmelder kan op verschillende manieren. Er zijn rookmelders met een batterij of met een 230V voeding, ook bestaan er rookmelders die centraal gevoed worden vanuit een inbraakbeveiligingssysteem of brandmeldinstallatie. Daarnaast kunnen rookmelders onderling gekoppeld worden zodat alle melders een alarm kunnen geven. Deze koppeling kan bedraad of draadloos zijn en uiteraard is terug te vinden bij welke melder het allemaal is begonnen.

Waar plaats ik rookmelders?
Rookmelders moeten aan het plafond hangen. Het liefst in het midden van een ruimte maar in ieder geval minstens een halve meter van de wand af. Op iedere verdieping moet minstens één rookmelder hangen. Plaats een rookmelder op de gang aan het plafond waar de meeste deuren van slaapkamers uitkomen. Plaatsen waar beter geen rookmelders aangebracht moeten worden zijn plekken waar sterke luchtstroming plaats vindt. Denkt u dan aan plaatsen in directe nabijheid van een ventilatierooster of luchtverwarming. Ook raden wij het af een rookmelder te installeren op plaatsen waar het veel warmer is dan de rest van de ruimte, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel en plekken waar waterdampen of dampen van bakken en braden kunnen hangen, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of keuken.

Voor ieders veiligheid geven wij u graag wat tips mee:
- Hang de rookmelders direct op zodra u ze heeft gekocht!
- Test uw rookmelders iedere maand. 
- Vervang elk jaar de batterij.
- Reinig het toestel minstens eenmaal per jaar door het grondig af te stoffen.
- Haal de batterij er nooit uit, behalve om hem te vervangen.
- Schilder de rookmelder niet.

Voor meer informatie kunt u ons altijd benaderen. Barendrecht-Elektra b.v. monteert, vervangt of onderhoudt uw rookmelders graag professioneel. Veiligheid staat ook bij ons voor alles, een rookmelder kan soms het verschil tussen leven en dood betekenen!